15 Feb

Стажантската програма – тласък нагоре или затъване в нищото

Много големи и малки компании в България предлагат стажове за работа в различни области. Всеки повече студенти се замислят и кандидатсват по такива програми. И защо не? Ще се научи “занаят” как точно се случват нещата на практика.В университетите научаваме много информация, която не винаги е достатъчна или пък съвсем не ни е нужна в ежедневието. Има една приказка “Практиката е най-доброто училище”. И ето тук се намесва стажантската програма. Попадайки в нея индивида се сблъсква с реалността.

Стажантската програма - тласък нагоре или затъване в нищотоЗамисълът на стажантските програми е много добър и той е да се даде възможност на младите хора току завършили да придобият и опит и квалификация по специалността, която учат и в областта, в която искат да се развиват, Но естествено нещата по български се водят от други цели. Никой не го е грижа за това, че повечето от кандидатите искат да се научат на нещо, единствената цел, с която участват много фирми в този проект е да източат пари. Стажовете на много от кандидатите са фиктивни, което е лошо, защото и кандидатите, и фирмите не остават удовлетворени. Хора, които не са придобили грам опит и практика получават документ, че са работили и после имат равен шанс на пазара на труда заедно с останалите, които са имали реални стажове.

Някой фирми се възползват от младите ентусиасци и използват техния потенциал разумно за стажантския период и накрая стажантът придобива опит в областта,  която е работил. Но има и фирми, които злоупотребяват с кандидатите и ги карат да работят извънредно като не им заплащат нищо допълнително.

Макар и с малко доходи от тези стажове, стига да имате желанието да се трудите и да научите тънкостите на даденият бизнес е добре да се запишете в такава програма. Ще се срещнете с хора, които ще Ви обяснят и научат как да работите с дадената апаратура, софтуер или документи в зависимост от програма, в която сте се записали. Това е възможността Ви да се изявите и да покажете какъв ценен кадър сте и дори да не Ви наемат в дадената фирма, кандидатствайки за подобна позиция на друго място Вие ще имате увереността, че това нещо вече сте го правили.

Related Posts

Leave A Comment

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud