Клиентът не винаги е прав!

Когато започнете работа Вашият ръководител Ви съветва “Клиентът винаги е прав, не спорете с него”. В настоящата статия ще Ви докажем, че този съвет не струва и си противоречи с интересите на всяка една компания.Клиентът не винаги е правКлиентът не винаги е прав! И това е факт. Ще започнем от там, че той познава много по-малко характеристиките на предлагания продукт или услуга, отколкото човекът, който ги продава. Използвайки тази асиметрия в информацията продавачът може да обори възраженията на клиента. Една от причините, поради които хората купуват определени продукти или услуги е, защото не могат да си ги произведат сами. Възприятието на купувача не се крепи върху реалната възможност на продукта, а върху това, което той очаква от него. Понякога той иска невъзможното от нещата, които купува, а в същото време не е готов да отдели достатъчно средства за тях.

Що се отнася до услугите обвързани с договори, клиентите обикновено не четат какво пише в документите, които подписват, не слушат това, което им се обяснява за характеристиките и експлоатацията на продукта. В един момент вдигат скандал, защо нещо не им е обяснено. Истината е, че хората чуват и помнят това, което искат и това, което им е удобно. Обикновено защитавайки своите интересите клиентите лъжат, че дадено нещо не им е обяснено.

Не вземайте винаги мнението на клиента за чиста монета. Обикновено това, което той казва си противоречи с интересите на компанията и го прави с цел да извлече лична полза.
Клиентите почти винаги са недоволни, защото искат да получават продукти и услуги с по-добро качество, на по-ниски цени, ако може и безплатно.

Не се оставяйте клиентите да Ви манипулират! Докажете им, че не са прави!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud