Стрес? Не отново!

Отново стресова ситуация. Дишайте, още малко и ще отмине. Отпуснете се. Отнема по-малко време от колкото си мислите.

Не е необходимо да търсите СПА уикенд или отпуск за да намалите стреса в ежедневието си. Всеки от събраните ни съвети облекчават стреса за по малко от 15 минути.

Медитирайте

Само за няколко минути на ден можете да облекчите безпокойствието си. Много изследвания показват, че ежедневната медитация променя мозъчните нервни окончания. Това ги прави по устойчиви на стреса – според психолога Роби Малеър Хартман.

Просто е. Седнете като поставите двата си крака на пода. Затворете очите си и фокусирайте вниманието си върху изказа на положителна мантра като”Чувствам се в мир” или “Обичам себе си”, без значение е дали я казвате силно на глас или я шептите. Поставете едната си ръка на корема като синхронизирате мантрата с вашето дишане. Повторете си, че тревожните мисли са облаци които плават около вас и сега ще отминат.

Стрес? Не отново!

Вдишайте дълбоко

В рамките на 5 минутна почивка се съсредоточете върху дишането си. Отново седнете, със затворени очи с ръка на корема. Бавно вдишвайте през носа. Ще усетите че дишането започва от корема и се издига чак до върха на главата ви. Обърнете процеса, докато издишвате през устата.

“Дълбокото дишане намалява ефекта на стреса, забавя сърдечната честота и понижава кръвното налягане”, казва психологът Джудит Тутин.

Забавете се

В рамките на 5 минути преоткрийте света около вас. Това може да е момент в който се храните, насладете се на текстурата на всяка хапка от храната. Забележете как се чувства лицето ви от обкръжаващият го въздух. Усещате ли полъх от климатика или въздушната вълна от преминаващия колега?

Когато успеете да се съсредоточите върху дишането си ще успеете да намалите стреса, който изпитвате в момента. С дълбокото вдишване повишавате притока на кислород в тялото ви и понижавате кръвното налягане предизвикано от среса.

Ако не ви звучат добре тези мантри, можете да измислите ваши си, с които да придатете положителна енергия в живота си!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud