08 Jan

Защо идеята за нискокалоричната храна трябва да изчезне

Дали мазнините са полезни? Не вярвате? Вероятни и вие в даден момент от живота си сте избягвали снаксовете и “бързите закуски”. Пробвали сте да избегнете мазните банички и другите подобни храни асоциирани с мазнини. И какъв беше успеха? Дебели и гладни?

Сменяйки режима си на хранене с по-калорични храни ще забележите:

  • губите тегло без да правите почти нищо
  • имате повече енергия
  • по-малка нужда от захари
  • подобрение на храносмилателната система

Оказва се че нискокалоричните диети са голяма лъжа.

Има много изследвания, които сочат че добавянето на животински мазнини в хранителния ни режим може да навреди на сърцето ни, но в тези изследвания много често не се споменава за консумиране захари, рафинирано брашно, самия стил на живот – заседнал или динамичен, упражненията и други.

През 80-те години, заради подобно намаляване на мазнините от животински произход в Щатите се наблюдава повишаване на забелелите от Диабет тип 2. За щастие следващите няколко десетилетия тази тенденция за отхвърляне на мазнините е разбита. Подобрил се е начинът на живот, започнало е да се забелязва, че тенденция е намаляло както и възможността от сърдечни проблеми.

Калориите

Когато искаме да намалим теглото си много хора започват да броят калориите в храната. Истински се стресират когато вместо 4 калории на грам храна, които са пресметнали че трябва да приемат поглъщат 9, но в тази храна вероятно са пропуснали да пресметнат протеина или въглехидратите. По този начин те смятат че не могат да качат допълнителни килограми.

Ако храната беше само източник на енергия (или калории) това би било вярно.

Основната функция на храната е да изгражда и възстановява тъканите на нашето тяло. Качествената храна поддържа здравето на клетките в организма ни. Ако сте се пробвали да спазвате тези диети и съвети за хранене със 100 калории вероятно сте били постоянно гладни и без никаква енергия. Вие просто сте изяли едни безполезни 100 калории.

Вместо да предпочетете да изядете едно твърдо сварено яйце за около 70 калории (с идеалното съотношение на мазнини), вместо едни такива безполезни 100 калории, сте консумирали полезни хранителни вещества, които могат да възстановят вашето тяло.

Калориите са само мисъл в главите ни. Затова и не е полезно за нас да ги броим. Ако искаме да подобрим състоянието на тялото ни и да намалим килограмите е препоръчително да се храним с богати на хранителни вещества храни или супер храни и да избягваме колкото можем тези празни калории.

Тялото ни жадува за пълноценна храна. Без значение колко калории приемаме те или ще са напълно ненужни или ще бъдат празни калории. Тялото ще гладува и прави запази за да може да оцелее.

За да можем да се чувстваме добре трябва да приемаме пълноценна и разнообразна храна. Избягването на даден хранителен прием спомага за натрупването на допълнителни килограми.

Related Posts

Leave A Comment

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud