01 Jan

Как да успокоим нервно куче

Има много причини защо едно куче буйства или е неспокойно. Непознати гости, гръмотевични бури или дори и преминаващите коли могат да накарат вашия домашен любимец трескаво да бяга или лае. Първоначално вероятни и вие ще прибегнете до така познатите прегръдки, но има и по добри алтернативи за успокоение. Тези похвати научават кучето да не се страхува. Необходимо е време за да се разбере какво е породило проблема.

Научете се да разпознавате езика на тялото на неспокойното животинче. Той е комбинация от различни действия и позиции на тялото и често не се разпознава от собствениците на домашен любимец.

Няма универсално решение на този проблем, защото реакциите на животните е различно.

Признаци на безпокойство при куче

  • Подвижна поза на тялото
  • Различен поглед / разширени зеници
  • Ушите за дръпнати назад
  • Сбръчкано чело
  • Треперене
  • Загуба на контрол на физиологичните нужди

Разбиране на поведението на кучето. То се страхува от силни шумове, гръмотевици или дори и определен предмет.

Поставете се на негово място, как вие се успокоявате в стресова ситуация? Слушате успокояваща музика или се завивате през глава с одеяло?

Намалете източника на тревожност:

  • Преместете кучето в друга стая – възможно е определен човек да предизвиква тревожността.
  • Спуснете щорите или дръпнете пердетата, така че да се маскират светкавиците от бурята, която се развива около вас.
  • Маскирайте гръмотевиците с музика.
  • Признак на страх е и когато животинчето иска да се скрие в легълцето си или в транспортната си чанта. Покрийте я с одеяло за да се намалят шумовете които го плашат.

Методът на успокоение много зависи от дадената ситуация.

Разсейте кучето

Пробвайте да привлечете вниманието му с нещо друго – играчка. Играта с предмет, който харесва ще му помогне да забрави за стресовия момент, в който се намира в момента. По този начин то ще свърже примерно гръмотевичната буря с игра и няма да го е страх. Споменът за преживяването от отрицателен ще се превърне в положителен.

Докосвайте кучето

Всяко куче е различно и предпочита да бъде милвано или почесвано на различни места – по гърба по главата почесване зад ушите – има много варианти. Едно от най-честите допири до животното е галенето по гърба. Бавно те движения спомагат да го успокоят.

Понякога успокояващо за него може и да е вашето безразличие. Тоест не бягате като подивели за да го прегръщате като затрепери. То ще го асоциира с това че този страшен момент не е толкова страшен защото вие не отивате да го успокоявате.

Тренирайте кучето

Много кучешки треньори смятат, че страхливите и немирни кучета са такива заради неправилно обучение. Научете го на основни действия с команда. По този начин ако то изпитва някакъв страх той ще бъде туширан след като подадете правилната команда.

Пример:

Пътувате към ветеринарния кабинет или вече сте в чакалнята да дойде вашия ред, а кучето скимти или трепери. Задайте му команда да “седне” или да “легне”. То ще направи всяка команда, която му подавате. Не забравяйте да възнаградите кучето след изпълнението на командата.

Това ще го разсее от стресовата ситуация и умът му ще е съсредоточен да изпълнява командата.

Маскирайте реакциите си

Вашето куче ви смята за член на глутницата. Ако ви види разстроени или уплашени, той приема подобно емоционално състояние. Попаднете ли в такава ситуация не позволявайте да ви личи. Поемете дълбоко въздух и бройте до 10, издишвате бавно и съсредоточено.

Пример:

Водите домашния си любимец на ветеринар за операция – стресирани сте, не позволявайте на кучето ви да го види. Трябва да се стараете да създадете положително преживяване за кучето си в тези ситуации.

Не подскачайте или извиквате всеки път когато чуете гръмотевица, защото и кучето ви ще го е страх и ще започне да лае.

Всяко животно е индивид и реагира ралично на стресовите ситуации. Постарайте се да дори и в тревожна ситуация да извлечете най-доброто!

Related Posts

Leave A Comment

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud