Ревността – несигурност в партньора или в нас самите?

Няма човек, който да не се е сблъсквал с чувството на ревност. Това е онова усещане, което ни кара да се чувстваме застрашени от това, че друг субект може да ни измести от живота на нашия партньор. Ревността може да се предизвика, когато партньорът ни излиза доста често без нас, особено, ако го прави с приятели, които не познаваме. Има млади и красиви колежки в работата, заглежда се след красиви жени на улицата или в заведението, често ходи на командировки и пр.Много често ревността се поражда и без причина. Тя кара човек да живее непрекъснато в страх и го изтощава психически. Това може да направи една връзка непълноценна и да доведе до нейното разпадане.

Ревността – следствие на несигурност в партньора или в нас самите?

Ревността – несигурност в партньора или в нас самитеМного психолози споделят мнението, че ревността е точно несигурност в нас самите. Изключваме разбира се случаите, когато има ясни причини за ревност. Хората се чувстват несигурни в собствените си качества, защото не харесват начина, по който изглеждат, не са удовлетворени от професионалното си развитие. Тази несигурност ги кара да се съмняват в любовта на партньора до тях и да си мислят, че един ден той ще предпочете друг спътник в живота, който няма техните недостатъци. Тези неща само влошават качеството на връзката. Ако се стигне до тази промяна в отношенията, може да се стигне и до явни причини за ревност. Когато не вървят нещата между двама души е нормално да има изневяра.

Има случаи, в които ревността не е никак безобидна. Тя кара някои хора да изпадат в много крайни състояния, съпътстващи дори и агресия към партньора. Подобно нещо би се нарекло повече болестно състояние, отколкото ревност.

Ревността е хубаво нещо, ако е в умерени граници.  Тя дори ни кара да се чувстваме леко поласкани, че половинката изпитва ревност, когато някой ни ухажва.

Ревността ни поставя в една конкурентна среда, а конкуренцията ни поддържа във форма. Не спирайте да се уважавате и да инвестирате в себе си. Старайте се да изглеждате винаги добре, да бъдете интересен събеседник и не спирайте да изненадвате партньора си. Това ще Ви накара да се чувствате по-сигурни в себе си, а и ще намалите шансовете Вашият партньор да поглежда в страни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud