04 Jan

5 похвата да се справим със стреса

Стресът заема все по-голяма част от ежедневието ни. То може да олицетворява – нахалния шофьор решил волно или неволно да се шмугне пред нашия автомобил почти предизвиквайки катастрофа, касиерката в магазина, която нагло се обръща към Вас с думите “и още нещо ли ще добавите, опашката е голяма”, или шефа Ви който иска резултати още за от преди два дни за задача дадена Ви днес. Много са примерите. Наложително е да намерите правилния подход за да се справите със стресовата ситуация, в която сте попаднали.

6 похвата да се справим със стреса

Подбрали сме 5 начина как можете да намалите нивата си на тревожност и стрес.

1 – Смейте се

Добре познато е, че смехът отключва хормона ендорфин и подобрява настроението. Също така намалява и нивата на хормоните на стреса – кортизол и адреналин. Смехът успява да “излъже” нервната система.

2 – Добавете чая в живота си

Голямото количество кофеин, на което сме свикнали успява да повиши кръвното налягане. То от своя страна спомага за повишаването на стреса в организма. Препоръчваме вместо кафе и енергийни напитки да пиете зелен чай. Количеството кофеин в него е в пъти по малко от това в кафето, съдържа още антиоксиданти които имат успокояващ ефект за нервната система.

3 – Дишайте

Вдишайте дълбоко и бавно, сега издишайте. Звучи ли ви познато? Множество хора споделят, че когато се научим да дишаме правилно по време на медитация се намалят нивата на тревожност. С няколко прости упражнения за около 3 до 5 минути в сублимна ситуация увладяваме стреса. Докато по бързото дишане повишава стреса, дълбокото вдишване вкарва повече кислород в кръвта и изчиства ума.

4 – Спортувайте – дори и за минутка

Упражненията не винаги означават вдигането на големи тежести или бягането за маратон. Дори и кратка разходка в офиса или разтягащо се упражнение по време на почивката може да намали усещането на стрес в тялото ви. Раздвижването на кръвта освобождава ендорфини и мигновено повишава настроението.

5 – По-добър сън

За всички е известно че стреса може да допринесе на невъзможността да се отпусне тялото, така и ума, затова и често се наблюдава липса на сън. За жалост липсата на сън задълбочава проблема. Пробвайте да легнете по-рано в леглото, изключете телевизора или телефона си за да няма нещо което да ви разсейва. Ако не можете да си доставите здравословните 6-8 часа сън на ден се посъветвайте с лекар.

Разберете от къде идва този стрес около вас. Пробвайте се да си измислите някой ритуал когато се почувствате тревожни. Не предприемането на никакви действия когато стресът ни идва в повече може да допринесе за различни заболявания, както физически така и психически.

Добрите новини са, че в много случаи стресът може да бъде контролиран. С определена доза търпение и няколко полезни стратегии можете да намалите нивата на тревожност, без значение от къде идва той – от работното място, от семейните отношения.

Related Posts

Leave A Comment

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud